Organizată de Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc (ADFR), The Script Contest este o rezidență-concurs de scenarii de scurtmetraj, născută din nevoia tinerilor regizori și a scenariștilor de scurtmetraj din România de a avea mai multe programe culturale și/sau proiecte educaționale și de dezvoltare profesională, orientate către procesul creativ.

Lansat în 2016 sub forma unui concurs de scenarii, The Script Contest devine din 2019 singura rezidență de scenarii de scurtmetraj la nivel național.

Înscrierile se deschid pe 1 martie 2021. Pentru mai multe informații, vă rugăm să verificați ghidul și regulile de aplicare de mai jos.

Concursul premiază cel mai bun scenariu, pe baza votului dat de juriu. Juriul selectat este format din trei membri cunoscuți în industria de film din România, care pot fi regizori, critici, producători, scenariști, actori, monteuri, operatori sau selecționeri de festival.

Premiul constă în suma de 3.500LEI, care se acordă scenaristului, și co-producția scenariului câștigător de către casa de producție parteneră a rezidenței-concurs.

Prin co-producție se înțelege că producătorul partener (Castalia Pictures) oferă un grant de până la 6.000EUR în vederea sprijinirii producției scenariului câștigător, precum și consultanță pe întreaga durată de producție a filmului.

Mai multe detalii în regulile și criteriile de selecție de mai jos.

REGULI & CRITERII DE SELECȚIE

1. REGULI GENERALE

A cincea ediție ”The Script Contest” (abreviat TSC) se desfășoară între 1.03.2021 – 22.06.2021.

The Script Contest se adresează doar persoanelor 18+, de orice formare profesională.

Înscrierile sunt acceptate doar via FilmFreeway. Un aplicant poate înscrie un singur scenariu în competiție. Scenariile trimise anterior, în alte ediții, sunt acceptate doar dacă au suferit modificări majore pe perioada ultimului an (2021).

Un scenariu poate avea cel mult doi co-scenariști, însă unul singur va participa în cadrul rezidenței The Script Contest.

Toate scenariile trimise trebuie să fie scenarii de scurtmetraj, scrise în limba română. Scenariile scrise într-un alt format decât celtx sau final draft vor fi automat respinse. Proiectul final înscris trebuie trimis în format PDF.

Numărul maxim de pagini acceptat este de 15. Orice scenariu înscris cu un număr de pagini mai mare de 15 va fi automat descalificat.

Sunt acceptate scenarii de orice gen (ficțiune, animație, documentar, experimental), scrise doar în limba română.

La înscrierea scenariului în format PDF, alături de acesta trebuie depuse următoarele documente:

- un sinopsis de minim 500 cuvinte;
- biografia aplicantului și datele sale de contact (telefon & e-mail)
- filmografie, acolo unde este cazul (regizori / scenariști / operatori șamd)

Proiectul înscris nu se consideră eligibil dacă nu are toate documentele necesare înscrierii.

Proiectele înscrise sunt eligibile numai după plătirea taxei de 10USD. Odată înscris un proiect, acesta nu poate fi retras.

Toți aplicanții trebuie să respecte termenele limită de înscriere în concurs. Deadline-ul de trimitere a proiectelor via FilmFreeway este 24.04.2021, ora 17:00 (ora României).

Din toate aplicațiile trimise, vor fi alese 8 scenarii finaliste.

Odată aleși finaliștii, echipa TSC va încerca să îi contacteze pe aceștia, folosind datele de contact completate de aplicant în formularul de înscriere. Participanții selectați au la dispoziție 48h pentru a răspunde. TSC nu își asumă responsabilitatea pentru nereușita de a contacta unul dintre finaliști, folosind datele de contact furnizate de acesta.

Ediția a cincea TSC are două comisii de evaluare: comisia formată din două persoane care selectează cele opt proiecte finaliste și comisia de jurizare a proiectelor finaliste, formată din trei membrii. Toți membrii celor două comisii sunt indivizi recunoscuți în industria de film locală sau internațională. Decizia comisiei de jurizare va fi finală și nu se poate interveni asupra ei.

În cazul în care vreunul din finaliști are domiciliul în afara Municipiului București, își va asuma toate costurile de deplasare în Capitală pentru etapele rezidenței-concurs, și anume întâlnirile one-on-one, rezidență și pitch. Prezența este obligatorie în toate etapele rezidenței-concurs.

Ediția a cincea TSC va avea doi mentori care vor susține două întâlniri one-on-one de feedback, prestabilite, cu câte 4 finaliști fiecare.

2. REZIDENȚA

Rezidența este etapa principală a proiectului. Aceasta se va desfășura la Ferma Cobor, din jud. Brașov, între 14 și 19 iunie. Prezența este obligatorie. În cazul proiectelor cu doi scenariști, doar unul va putea fi prezent în cadrul rezidenței.

Versiunea finală a scenariului înscris în concurs, dezvoltat pe durata întregului proiect, va fi trimisă via e-mail pe adresa de contact TSC până la data de 20.06.2021, ora 24:00 (ora locală a României). Nu sunt acceptate întârzieri. Proiectele care vor depăși termenul limită de reînscriere, vor fi descalificați.

3. PITCH

Cele opt scenarii finaliste vor concura într-o sesiune de pitch (=prezentare a proiectelor) care se va desfășura pe parcursul unei zile. Finaliștii își vor prezenta scenariile în fața juriului și a unui public preselectat. În timpul prezentării, se vor accepta întrebări din public sau de la jurați.

Fiecare finalist va avea la dispoziție cinci minute pentru prezentarea proiectului său.

Proiectele pot fi însoțite de prezentări tip Powerpoint. Acestea trebuie trimise cu o seară înainte de data stabilită pentru pitch.

Câștigătorul va fi decis de către juriu pe baza următoarelor considerente: evoluția scenariului său, de la primul draft la cel final înscris în concurs, și calitatea pitch-ului final, urmărind limbajul corporal, claritatea ideilor, firul narativ și modul de prezentare al proiectului.

4. PREMII

Concursul premiază cel mai bun scenariu, pe baza votului dat de juriu. Juriul selectat este format din trei membri cunoscuți în industria de film din România, care pot fi regizori, critici, producători, scenariști, actori, monteuri, operatori sau selecționeri de festival.

Premiul constă în suma de 3.500LEI, care se acordă scenaristului, și co-producția scenariului câștigător de către casa de producție parteneră a rezidenței-concurs.

Prin co-producție se înțelege că producătorul partener (Castalia Pictures) oferă un grant de până la 6.000EUR în vederea sprijinirii producției scenariului câștigător, precum și consultanță pe întreaga durată de producție a filmului.

Suma finală a grantului este stabilită în funcție de complexitatea scenariului și de resursele de care dispune echipa proiectului (scenaristul / regizorul / producătorul, după caz), însă în niciun caz nu poate fi mai mică de 3.000EUR.

Casa de producție parteneră (Castalia Pictures) va fi trecută în toate documentele legale și pe toate materialele promoționale, inclusiv pe genericul filmului, cu titlul de co-producător al filmului.

În cadrul ediției #5 TSC, Avanpost va oferi filmului câștigător colorizarea și realizarea livrabilelor necesare; în funcție de complexitatea scenariului, Avanpost poate asigura și restul etapelor ce țin de post-producția filmului câștigător.

Pentru serviciile oferite, Avanpost va fi trecut în toate documentele legale și pe toate materialele promoționale, inclusiv pe genericul filmului, cu titlul de co-producător al filmului.

The Script Contest va fi menționat pe genericul produsului final (filmul) cu titlul ”scenariu dezvoltat în cadrul The Script Contest, ediția #5”

Atât grantul oferit de casa de producție parteneră, cât și serviciile oferite de Avanpost nu pot fi, sub nicio formă, folosite pentru alte proiecte ale scenaristului / regizorului câștigător, ci doar pentru scenariul câștigător în cadrul ediției #5 The Script Contest.

Câștigătorul TSC #5 va fi anunțat pe data de 23.06.2021 pe pagina de Facebook a concursului și printr-un e-mail scris către acesta.

5. COPYRIGHT & DREPTURI DE AUTOR

Prin înscrierea unui proiect în cadrul rezidenței-concurs ”The Script Contest” ediția #5, confirmi că ești autorul operei trimise și că aceasta nu este copiată. De asemenea, prin înscrierea unui proiect în cadrul ediției #5 TSC, confirmi că ești singurul deținător al drepturilor asupra operei înscrise și îți dai acordul ca scenariul în cauză să fie produs, în cazul în care iese câștigătorul ediției #5 TSC.

Overall Rating
Quality
Value
Communication
Hospitality
Networking
  • moțățăianu edyth

    Concursul a fost extraordinar. Am învățat multe în urma experienței, iar ospitalitatea și comunicarea tuturor celor angrenați a fost de nota11!!!
    Recomand!

    February 2020