Tegenstroom is een jaarlijks 100% Vlaams - Nederlands festival dat het beste brengt van de gezamenlijke productie op het vlak van kortfilms, met een focus op de kwetsbare film.
Kwetsbaarheid staat voor waar woorden te kort komen.
Het onuitspreekbare, waar onze gevoelens ons aansturen, overnemen.

Een kortfilmfestival wat naast de korte films ook dagelijks masterclasses voor de professionals aanbied.

Beste Fictie
Beste Documentaire
Beste Jeugdfilm
Beste Animatie
Beste Nederlands Taal en Cultuur
Beste Zeeuwse
Beste Studentenfilm
Beste Opstromer (Opstromers staat voor films die verder zoeken in vorm en inhoud. Films die de randjes van narratie en artistieke vormgeving opzoeken en de toeschouwer uitdagen.)
Beste film van het festival

REGELGEVING 2024
• Films in competitie moeten op of na 1 mei 2023 zijn voltooid. Films in premiere hebben een pré.
• Film is bij voorkeur niet uitgezonden of online openbaar geweest.
• Elke film moet een kwetsbaar verhaal brengen.

voor de vertoning van de films wordt geen vergoeding betaald.

Wordt je film voor ons in Cannes, Venetië of Rotterdam geselecteerd dan krijg je een voucher om de film naar volgend jaar door te schuiven.

• TEGENSTROOM is een onafhankelijk reizend festival van (korte) fictie , animatie en korte documentaire films, georganiseerd door de stichting 'Deining Films' gevestigd te IJzendijke.
• Het hoofdfestival vindt plaats in Zeeuws Vlaanderen 2024. Verder presenteert het festival TEGENSTROOM in 2024 en daarna haar geselecteerde kortfilms in festivals, filmtheaters, bioscopen, culturele instellingen en filmscholen in Nederland en in overleg in het buitenland.
• Paramount contacten bevinden zich in België, Vlaanderen, Nederland en de Europese Gemeenschap.

Reglement
• Films zijn van Vlaamse en/of Nederlandse producties.
• Films in competitie moeten op of na 1 januari 2022 zijn voltooid.
• Film is niet uitgezonden of online openbaar geweest.
• Formaat: Alle films moeten worden ingediend in een videobestand met Nederlandse plus een origineel bestand met Engelse ondertitels in srt-bestand beschikbaar hebben.
• Korte films mogen niet langer zijn dan 30 min. Middelange films mogen niet langer zijn dan 1 uur en lange films mogen niet langer duren dan 70 minuten.
• Films moeten beschikbaar zijn voor Festivalvertoning op DCP en mp4. codec H264 - 10 Mbs - 1920 x 1080
• Voor de geselecteerde films betaalt het festival geen huurprijs van de copy’s.

• VERZENDING VAN SCREENING-KOPIEN
Kopieën van geselecteerde films dienen binnen 4 weken opgestuurd te worden wanneer de festivaldirecteur u op de hoogte stelt van de selectie.
• De exacte locatie van het festival in april wordt later meegedeeld aan de geselecteerde deelnemers.
• Kopieën van geselecteerde films worden in juli 2024 teruggestuurd naar het adres van het productiebedrijf of naar een adres waarvan de leveringsprijzen door Fedex of TNT niet hoger zijn dan het adres van het productiebedrijf.

UITNODIGING VOOR DE REGISSEURS
Regisseurs van geselecteerde films ontvangen een uitnodiging voor het festival en een accreditatie. Deze uitnodiging mag niet door derden worden gebruikt.

Overall Rating
Quality
Value
Communication
Hospitality
Networking
 • Sjoerd van Wijk

  Een erg charmant festival met een goede selectie, dus ik voel me vereerd dat mijn film daartussen heeft gestaan. Het was me alleen niet echt duidelijk hoe het werkte met het ophalen van het passe-partout en de Q&A. Daarover had ik graag nog een extra mailtje ontvangen met alle info. Helaas waren er geen netwerkmogelijkheden, iets wat het afreizen naar de locatie het extra waard zou maken.

  May 2024
  Logo
  Response from festival:

  Beste Sjoerd,
  Het is jammer dat dit niet duidelijk was voor je. Je passe-partout lag gewoon klaar. Een mailtje aan ons had alles kunnen ophelderen. We moeten wel zeggen dat de organisatie tijdens het festival beperkt was, omdat we het momenteel nog met slechts twee makers/vrijwilligers runnen.
  Er was dagelijks een netwerkdiner en we boden ook dagelijks de masterclasses inclusief borrels en netwerkgelegenheden aan. Het hele festival stond eigenlijk bol van netwerkgelegenheden. Het passe partout gaf overal toegang tot. Helaas was dit niet duidelijk genoeg voor alle makers. We doen ons best, maar alle hulp is volgend jaar van harte welkom om dit nog duidelijker te maken aan de makers.

 • Rene Smaal

  Het was een eer en een genoegen om van dit festival deel te hebben mogen uitmaken. Hulde aan de organisatoren. De ontvangst was zeer vriendelijk en hartelijk, de kwaliteit van de screening was bovengemiddeld, en naast het genieten van de vele films waren er ook nog de uiterst leerzame workshops. Hiermee is (Sas van) Gent voor ons zeker op de kaart gezet!

  April 2023
 • Anthony Pieck

  Super fijn en warm meerdaags filmfestival waar ze alle puntjes op de i zetten.
  Van workshops tot een netwerk-borrel en de films zelf kijken uiteraard; alles was perfect :))

  April 2023