Afgestudeerde filmmakers kunnen met hun eindwerk meedingen naar een VAF Wildcard. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven. Het festival vertoont bovendien alle films die deelnemen aan de Wildcardcompetitie. De films kunnen er ‘on demand’ bekeken worden op een aantal interactieve schermen.

De laureaten van de VAF Wildcards krijgen een premie om een eerste buitenschools project te verwezenlijken buiten het reguliere selectiecircuit van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Bovendien worden de winnaars individueel begeleid door een professionele coach en krijgen ze carte blanche op vlak van onderwerp, lengte etc. van dit toekomstige project.

Alle Wildcards samen zijn goed voor 225.000 EUR. Zo zijn het meteen de grootste filmprijzen van het land. Er worden Wildcards uitgereikt binnen alle categorieën die het VAF ondersteunt. Er worden dit jaar één fictie Wildcards (60.000 EUR per Wildcard), twee documentaire Wildcards (40.000 EUR per Wildcard), één animatie Wildcard (eveneens 60.000 EUR), één FilmLab Wildcard (25.000 EUR per Wildcard) en één scenario Wildcard (6.000€) uitgereikt.

De resultaten en het professioneel parcours van een aantal wildcardwinnaars spreken tot de verbeelding. Gilles Coulier, Adil El Arbi en Bilall Fallah, Tom Van Avermaet, Nathalie Teirlinck, Gust Van den Berghe of Sahim Omar Kalifa zijn maar enkele fictieregisseurs die ooit een VAF Wildcard wonnen en intussen hun naam vestigden. De Wildcard animatiefilm van Nienke Deutz "Bloeistraat 11" werd geselecteerd op het Animatiefestival van Annecy. En Juanita Onzaga werd met de documentaire 'The jungle knows you better than you do' waarmee ze een Wildcard won, geselecteerd voor Quinzaine des Réalisateurs tijdens het Internationaal Film Festival van Cannes.
Intussen is het uitkijken naar haar Wildcardfilm net zoals die van andere jonge beloftes als Leonardo Van Dijl, Abel Bos, Mathijs Poppe.

1 x 60.000 € Fictie (VAF)
+12.500 € technische faciliteiten (CAMALOT) +3.000 € beurs voor muziek (SABAM)
2 x 40.000 € Documentaire (VAF)
+ 7.500 € technische faciliteiten (CAMALOT)+ 2.000 € beurs voor muziek (SABAM)
1 x 60.000 € Animatie (VAF)
+ 5.000 € technische faciliteiten (CAMALOT) + 3.000 € beurs voor muziek (SABAM)
1 x 25.000 € FilmLab (VAF)
+ 3.500 € technische faciliteiten (CAMALOT) + 1.500 € beurs voor muziek (SABAM)

BELANGRIJK - Lees eerst het volledige reglement hier: https://www.vaf.be/talentontwikkeling/vaf-wildcards#subsidy-alternatives

Info inschrijving:

• De inschrijvingsprocedure verloopt volledig online, via MyVAF en FilmFreeway
• Inschrijven kan van 1 juli tot en met maandag 15 novemberom 12h00 's middags (uur van aanvraag op MyVAF). Uitstel is niet mogelijk. Het is aangewezen om de inschrijving niet tot het laatste moment uit te stellen. Dit kan een dag duren, afhankelijk van de grootte van je film. Upload je film liever een paar dagen eerder. In geval van problemen kunnen we dan nog ingrijpen.
• Enkel regisseurs kunnen hun eigen eindwerk insturen. Leerkrachten en scholen kunnen geen films insturen van hun studenten. Medestudenten kunnen elkaars film niet insturen.

• STAP 1:
o Ga naar MyVAF (https://my.vaf.be).
o Registreer je of log in (als je al geregistreerd bent).
o Ga naar ‘nieuwe dossier’
o Ga naar ‘Talentontwikkeling’
o Ga naar ‘Wildcards (inschrijving)’
o Vul alles in en verzend je aanvraag
o Wij controleren of alles in orde is. We sturen je een bevestiging met wachtwoord als dit het geval is.
o Zodra je deze bevestiging ontvangt (en alleen dan), kun je overgaan tot stap 2: film indienen op FilmFreeway.

Deadline indienen op FilmFreeway vrijdag 19 november 2021 23u59
• STAP 2: Registreer jezelf op FilmFreeway via ‘Sign Up’. Deze registratie is gratis.

• STAP 3: Voer alle verplichte gegevens in via ‘My Projects’: Project information, Submitter Information, Credits, Specifications, Screenings/Distributions. Vul zéker titel, regisseur, synopsis (verplicht!), cast, technische info, … in en kies onderin bij ‘specifications’ naast ‘student project’ voor ‘yes’. Sla alles op (belangrijk!).

• STAP 4:
o Voeg een downloadbare (vimeo) link toe van je film.
o Je kan je film ook uploaden naar FilmFreeway. Dit is gratis. Meer info over het uploaden van je film vind je via deze link: https://filmfreeway.com/help/category/3969/projects-and-video-uploads
o Wacht. Je film wordt geconverteerd. Dit kan een dag duren, afhankelijk van de grootte van je film – sowieso max. 10 GB.
o Nadat de film geconverteerd is, check je de upload. Als je niet tevreden bent, kun je een nieuwe versie uploaden via ‘Edit Project’. Als je wel tevreden bent met de upload, stuur je je film in voor de Wildcards.

• STAP 5:
o De link voor de wildcards vind je niet door te browsen bij Festivals, maar is enkel te bereiken via: https://filmfreeway.com/festival/VAFWildcards. Klik op ‘Submit Now’, selecteer je film, kies de juiste categorie, voer het wachtwoord in dat je kreeg van het VAF (STAP 1) en vergeet de vragen niet te beantwoorden. Dit is definitief – aanpassingen van je film in dit stadium zijn ongeldig.
o Klik op ‘add to cart’ (gratis). Je krijgt een bevestigingsmail.
o De juryleden zullen deze upload bekijken.
o Opgelet: als je je film (fictie, documentaire of animatie) ook wil inschrijven voor de Vlaamse competitie van het Internationaal Kortfilmfestival moet dat via deze link: filmfreeway.com/festival/LeuvenInternationalShortFilmFestival

• Je moet dus geen dvd maken en opsturen.

• Alle voor de Wildcards ingeschreven films zijn in visieruimtes te bekijken tijdens het Kortfilmfestival in Leuven.