Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η Κινηματογραφική Ομάδα των ΠΟΦΠΠ διοργανώνει ένα εαρινό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους! Αν είσαι δημιουργός μπορείς και εσύ να στείλεις την ταινία σου τώρα! Αν είσαι λάτρης του κινηματογράφου σε περιμένουμε στις 11-12 Μαΐου στα σκαλιά της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα!

Το φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και στόχος του είναι η προβολή ταινιών από όσους περισσότερους δημιουργούς είναι δυνατόν. Δεν θα υπάρχει κόστος για την υποβολή ταινίας ή την παρακολούθηση του φεστιβάλ! Οι ενδιαφερόμενοι και οι συμμετέχοντες μπορούν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και τα νέα του φεστιβάλ σε αυτό το site αλλά και από την σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook και Instagram.

*******************
Λίγα λόγια για τους διοργανωτές
*******************

Το Κινηματογραφικό Τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων των Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ) είναι μία ομάδα φοιτητών και όχι μόνο, που φιλοδοξεί να φέρει στην επιφάνεια τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του κάθε ατόμου, μέσα από τον κινηματογράφο. Στόχος της ομάδας είναι τα μέλη να μοιράζονται το ενδιαφέρον και τις γνώσεις για τον κινηματογράφο και να ενθαρρύνουν ανθρώπους με καλλιτεχνικές ανησυχίες να εκφραστούν μέσα από αυτόν.

Σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούνται συναντήσεις στο στέκι των ΠΟΦΠΠ, με αντικείμενο το τεχνικό και καλλιτεχνικό κομμάτι της διαδικασίας παραγωγής ταινιών. Επίσης δίνεται ιδιαίτερος χώρος στην συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ταινίες.

Επίσης, μία από τις κύριες δράσεις της ομάδας είναι οι προβολές ταινιών. Το χειμώνα οι προβολές γίνονται στο στέκι των ΠΟΦΠΠ, κάθε εβδομάδα. Επίσης, κάθε χρόνο, θερινές και φθινοπωρινές προβολές πραγματοποιούνται στα σκαλιά της Αγίου Νικολάου προσφέροντας μία εναλλακτική πρόταση για τις βραδιές των κατοίκων της Πάτρας.

*******************
Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ
*******************

Φέτος συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθεια μας να αναδείξουμε νέους καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές μέσω του Patras Steps Film Festival . Η διοργάνωση αυτή έχει ως στόχο να ενθαρρύνει νέους δημιουργούς να προβάλλουν τις ταινίες τους στο κοινό της Πάτρας καθώς και να προσφέρει νέες κινηματογραφικές εμπειρίες στους θεατές. Σε αυτό το πλαίσιο το φεστιβάλ θα έχει ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό αλλά και προς τους δημιουργούς των ταινιών

Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το φεστιβάλ από κοντά τον Μάιο , στα σκαλιά της Αγίου Νικολάου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω μέτρων προστασίας COVID-19. Εναλλακτικά το φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε αργότερη ημερομηνία ή διαδικτυακά συμφωνά με σχετική ενημέρωση που θα υπάρξει.

(English Below)

Κανονισμοί και όροι

Θα πρέπει να υποβάλετε την δική σας πρωτότυπη δουλειά. Υποβάλλοντας μια ταινία μας παραχωρείτε το δικαίωμα χρήσης του έργου σας για την προβολή του αλλά και την προώθηση του φεστιβάλ για την περίοδο δύο ετών. Θα γίνουν δεκτές ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων, αλλά όχι ταινίες που περιέχουν τοποθέτηση προϊόντος ή διαφήμιση. Θα πρέπει η παραγωγή της ταινίας να έχει ολοκληρωθεί έως και πριν 5 έτη.

Προκειμένου να συμμετέχετε στο φεστιβάλ, θα πρέπει η υποβολή της ταινίας σας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου 2021. Θα γίνουν αποδεκτές έως δύο ταινίες ανά σκηνοθέτη.

Ο αποστολέας είναι υπεύθυνος για την εκκαθάριση δικαιωμάτων και αδειών σχετικά με κάθε υποβολή. Το φεστιβάλ δεν φέρει καμία ευθύνη. Σε περίπτωση που οι συμμετοχές υπερβούν τη συνολική διάρκεια του φεστιβάλ, η ομάδα του κινηματογραφικού είναι υπεύθυνη για την τελική επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν.

Η ομάδα του κινηματογραφικού διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις επίσημα επιλεγμένες ταινίες ή μέρος αυτών για σκοπούς προβολής του φεστιβάλ και για μελλοντικές προβολές που θα φέρουν τον τίτλο του φεστιβάλ και το όνομα της ομάδας.

Οι συμμετέχοντες έχουν την υποχρέωση να μας γνωστοποιήσουν αν παραχωρούν το δικαίωμα για διαδικτυακή προβολή της ταινίας τους στην περίπτωση που το φεστιβάλ πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Δεν θα υπάρξει κάποιο κόστος για την υποβολή, την αποδοχή και προβολή της ταινίας σας. Επίσης, δεν θα υπάρξει χρέωση στους θεατές που θα παρακολουθήσουν την ταινία σας.

Οδηγίες και Απαιτούμενα Υποβολής

Τα επιπρόσθετα αρχεία που ζητούνται θα πρέπει να σταλούν στο e-mail του φεστιβάλ info@stepsfilmfest.gr. Σας προτείνουμε να καταχωρήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση του φεστιβάλ στο βιβλίο διευθύνσεών σας έτσι ώστε να μην χαθεί κάποιο e-mail.

Η διάρκεια της ταινίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά. Το φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να δέχεται ταινίες μεγαλύτερης διάρκειας σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η ταινία θα πρέπει να είναι σε ανάλυση Full HD (1920×1080 pixel). Σε ορισμένες περιπτώσεις θα γίνουν αποδεκτές και ταινίες σε ανάλυση HD (1280×720 pixel). Οι υποστηριζόμενες κωδικοποιήσεις θα είναι η h.264 γνωστή και ως MPEG4 με μορφές αρχείων mp4 ή mkv.

Ο ήχος θα πρέπει να είναι στερεοφωνικός (τουλάχιστον 128kbps) ή μονοφωνικός (τουλάχιστον 96kbps). Οποιαδήποτε άλλη μορφή ήχου δεν θα είναι εφικτό να υποστηριχθεί από το φεστιβάλ.

Επιπρόσθετα, μαζί με την ταινία θα πρέπει να υποβληθούν μια φωτογραφία ή αφίσα σχετική με την ταινία με διαστάσεις poster Α3 με ανάλυση 300dpi.

Προαιρετικά, μπορεί να υποβληθεί και ένα αρχείο κειμένου με μια μικρή περιγραφή της ταινίας και λίγα λόγια για τον/ην σκηνοθέτη. Επίσης, θα ήταν θεμιτή μια φωτογραφία του σκηνοθέτη ή της ομάδας που δημιούργησε την ταινία.

Λόγω της ανοιχτής φύσης του φεστιβάλ προτείνουμε να μας αποστείλετε και μια πλήρη λίστα διαλόγου της ταινίας στα αγγλικά, σε ψηφιακό αντίγραφο με μορφή srt.

Rules and Terms:

You must submit your own original work. Submitting your film gives us the right to present it and use it for promotion in our festival for a period of 2 years. Fiction films, documentaries and animated films are all accepted, but not films containing product positioning or any other kind of advertisment. The production of the film must have been completed within the past 5 years.

Your submition is required until the 31st of May 2021, in order to be accepted. Up to 2 films per director can be accepted. In case of the submissions overlasting the festival's available show time, the organising group is responsible for selecting the films to be shown.

The creators are responsible for the rights clearance concering all their submissions. The festival will not be accountable for any copyright claims.

The organising group will have the right to use the officialy selected films or part of them for use in promotion of the festival and any other event connected to the festival and the groups name.

The submitters must let us know if they provide us with the right to have an online showing of the film in case of the festival taking place online.

There will not be any cost for the submission and participation of your film. Moreover, the entry to the audience will be free of charge.

Instructions and necessities for sumbission:

The extra files that we ask you for must be sent at the festival's e-mail adress: info@stepsfilmfest.gr.

The duration of the film must not exceed 30 minutes of runtime. The festival has the right and can accept films of a greater runtime under special conditions.

The films must be in Full HD resolution (1920x1080 pixels). Under certain conditions films in HD resolution (1280x720 pixels) can be accepted. The supported coding is h.264 (MPEG4) in mp4 or mkv file format.

The soundtrack must be stereo (at least 128kbps) or mono (at least 96kbps). Any other sound format will not be supported by the festival.

In addition to the film, a photo or poster relevant to the movie in A3 size/ratio and 300dpi resolution must be submitted.

Optionally, a text file with a small description of the film and some information about the director can be included in the submission. A photo of the director or the team that created the movie would aslo be appreciated.

We recommend that you include a subtitles file in english in srt format. For non-greek speaking films, subtitles in greek would also be appreciated if possible.

Overall Rating
Quality
Value
Communication
Hospitality
Networking
 • Η ταινια μας Figaro προβληθηκε στα πλαισια του φεστιβαλ αν και δεν ειχαμε καλη επικοινωνια, ειμαι σιγουρη πως η προβολη ηταν εξαιρετικη! Τιμη μας που συμμετειχαμε με αξιολογες ταινιες μικρου μηκους! Σας ευχαριστουμε!

  May 2022
 • it was a special event for all of us

  May 2022
 • A film festival for upcoming filmmakers, the screenings take place in an amazing staircase location!

  May 2022
 • Μια εξαιρετική πρωτοβουλία από το κινηματογραφικό τμήμα των φοιτητικών ομάδων του πανεπιστημίου μας! Ελπίζω το φεστιβάλ αυτό να γίνει παράδειγμα ότι η πόλη χρειάζεται ακόμα πιο πολλές παρόμοιες δράσεις.
  Καλή δύναμη στην συνέχεια του φεστιβάλ και εύχομαι να γίνει ακόμα ένας άτυπος θεσμός στην Πάτρα!

  July 2021
 • Nikos Kallipolitis

  Εξαιρετικό σημείο προβολής και πολύ ωραία συλλογή ελληνικών ταινιών. Η πόλη της Πάτρας έχει ανάγκη από τέτοια events, ελπίζω τα παιδιά να συνεχίσουν το φεστιβάλ για πολλά χρόνια ακόμα. Δυστυχώς δεν κατάφερα να παραστώ αλλά ελπίζω να τα βρεθώ σε κάποια από τις μελλοντικές διοργανώσεις.

  July 2021