Bu yarışma, yaratıcılığı ve özgünlüğü teşvik etmek, genç yetenekleri keşfetmek ve ulusal ölçekte kısa film üretimini desteklemek amacıyla Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenmektedir.

Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan KHAS Kısa Film Yarışması’nın ana teması “Oyun”. Katılımcılarımızı bu kavramdan yola çıkarak yaratıcı düşünmeye ve sinemanın imkanlarını keşfetmeye davet ediyoruz. Oyun nereden bakıldığına göre değişen ve çeşitlenebilen farklı anlamlara işaret ediyor. Oyun bir kaçış olabilir; kimileri için sanal dünyada yaşanan bir deneyimken, kimileri için gündelik hayatın kendisi bir oyun alanına dönüşebilir. Özgürlüğü ya da aylaklığı çağrıştırabilir, rekabet ve hırsı da. Aşağıdaki temalar, oyun kavramı ile başlayacakları yaratıcı yolculuğu bir kısa filme dönüştürmek isteyenler için ilham verici olabilir:

• Sanal ve Gerçek
• Aylaklık
• Kural Koymak - Kuralları Bozmak
• Haz - Keyif - Ödül
• Çocuk - Çocukluk - Özgürlük
• Performans

Ön Jürinin belirlediği finalist filmlerden, Ana Jüri 3 filmi seçerek eser sahibine para ödülü verecektir.

1. Film 30.000 ₺
2. Film 20.000 ₺
3. Film 15.000 ₺

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ KISA FİLM YARIŞMASI YARIŞMA KATILIM KOŞULLARI

1. HAKKINDA

Kadir Has Üniversitesi Kısa Film Yarışması (KHAS Kısa Film Yarışması)yaratıcılığı ve özgünlüğü teşvik etmek, genç yetenekleri keşfetmek ve ulusal ölçekte kısa film üretimini desteklemek amacıyla Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenmektedir.

2. TARİHLER

Başvuru Başlangıç Tarihi : 11 Aralık 2023 Pazartesi
Başvuru Bitiş Tarihi : 3 Mayıs 2024 Cuma
Tören Tarihi : Daha sonra açıklanacaktır.

3. TEMA

KHAS Kısa Film Yarışması’nın ana teması “Oyun”dur. Katılımcılarımızı bu kavramdan yola çıkarak yaratıcı düşünmeye ve sinemanın imkanlarını keşfetmeye davet ediyoruz.

Oyun, nereden bakıldığına göre değişen ve çeşitlenebilen farklı anlamlara işaret ediyor. Oyun bir kaçış olabilir; kimileri için sanal dünyada yaşanan bir deneyimken, kimileri için gündelik hayatın kendisi bir oyun alanına dönüşebilir. Özgürlüğü ya da aylaklığı çağrıştırabilir, rekabet ve hırsı da. Aşağıdaki temalar, oyun kavramı ile başlayacakları yaratıcı yolculuğu bir kısa filme dönüştürmek isteyenler için ilham verici olabilir:

Sanal ve gerçek
Aylaklık
Kural koymak, kuralları bozmak
Haz, keyif, ödül
Çocuk, çocukluk, özgürlük
Performans

4. JÜRİ

Yarışmaya katılacak filmler, başvurular arasından KHAS Kısa Film Festivali Danışma Kurulu ve festival yönetimi tarafından belirlenir. Festival, filmlerin seçimi ve değerlendirme kriterleri hakkında açıklama yapmama hakkını saklı tutar.

Yarışmada gösterime sunulacak filmler, festival yönetimince belirlenen ve uygun bir tarihte ilan edilen jüri tarafından değerlendirilir.

KHAS Kısa Film Yarışması Jürisi, festival yönetiminin belirleyeceği kişilerden oluşur.

Jüri, çalışma düzenini festival yönetimi ile birlikte belirler. Jüri üyeleri, gösterim düzeni festival yönetimince belirlenen yarışma filmlerini festival süresi içinde izler.

Jüri, festival sırasında yapılacak jüri toplantısında kesin kararını verecek ve sonuçlar festival ödül töreninde açıklanacaktır.

Jüri, kararın duyurulmasından önce, tüm üyelerce imzalanmış tutanakları festival yönetimine teslim eder.

Jürileri belirlemek, çalışma düzenini ve değerlendirme kriterlerini tayin etmek, festival yönetiminin yetkisindedir.

5. ÖDÜLLER

Ön Jürinin belirlediği finalist filmlerden, Ana Jüri 3 filmi seçerek eser sahibine para ödülü verecektir.

1. Film 30.000 ₺
2. Film 20.000 ₺
3. Film 15.000 ₺

Ödül kazanan filmlerin yönetmen, yapımcı ve dağıtımcıları, medya ve tanıtım evraklarında ve filmin sonraki gösterimlerinde (jenerikte), filmin festivalde kazandığı ödüle yer vermeyi taahhüt ederler.

6. GENEL KOŞULLAR VE BAŞVURU KOŞULLARI

Yarışma’ya başvuran filmlerin yönetmen ve / veya yapımcısından en az birisinin T.C. vatandaşı olması, önlisans, lisans veya lisansüstü öğrenci statüsünde olması gerekmektedir.

Yarışma, yeni ve özgün eserleri teşvik etmek amacıyla düzenlenmektedir. Bu nedenle, yarışmaya başvuracak eserlerin daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş, başka bir yarışma veya festivalde seçilmemiş veya ödül almamış olması gerekmektedir. Ayrıca, başvurusu yapılan eserin senaryosu ile dahi olsa başka bir yarışma veya festivalde yer almamış olması gerekmektedir. Eser sahiplerinin bugüne kadar çekmiş olduğu herhangi bir uzun metraj filmi bulunmaması da başvuru şartlarındandır.

Başvurusu yapılan filmin kaç yönetmeni veya yapımcısı varsa başvuru sürecinde hepsinin isimleri belirtilmelidir. Başvurusu yapılan filmin finale kalması durumunda sadece başvuru formunda ismi “Yönetmen” olarak geçen kişi ya da kişiler Eser Sahibi olarak dikkate alınacak ve Yarışma içerisinde sadece Eser Sahibi’ne verilecek haklardan faydalanabilecektir.

Bir kişi birden fazla film ile başvuru yapamaz.

Filmin süresi jenerik dahil en fazla 10 Dakika olabilir. Filmin çözünürlüğü 1920×1080 çözünürlüğünden daha küçük olmamalıdır. Filmin Türkçe dışında bir dilde olması halinde, Türkçe Altyazı bulunması zorunludur.

Yarışma başvuruları www.filmfreeway.com adresinden yapılacaktır. Belirtilen adres dışında yapılan başvurular değerlendirilmeyecektir.

Film bilgileri (künye, sinopsis, vb.), başvuru sırasında www.filmfreeway.com sitesi üzerinden eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Film, Filmfreeway sitesine yüklenmeli veya site içerisinde bulunan ‘’Link ile katılım’’ sekmesinde YouTube veya Vimeo linki paylaşılmalıdır. Parolası varsa ilgili alan doldurulmalıdır.

Başvuru yapacak olan kişiler, online başvuru formundaki tüm alanları eksiksiz doldurarak son başvuru tarihi olan 3 Mayıs 2024 Cuma, en geç saat 17:30’a kadar başvurularını tamamlamak zorundadırlar. Formda yer alan bilgilerin eksiksiz ve doğru olması tamamen katılımcıların sorumluluğundadır.

Kadir Has Üniversitesi, ön eleme sonrasında finale kalan filmlerin eser sahibinden fragman, afiş ve fotoğraf isteyebilir. Üniversite, fragman, afiş, fotoğraf ve film içerisinden 1 dakikayı geçmeyecek şekilde görüntüleri tanıtım amaçlı kullanım hakkına sahiptir.
Yarışmaya katılan filmlerin gösterimleri yarışma sürecinde ücret ödenmeksizin Kadir Has Üniversitesi bünyesinde yapılabilir.

Başvuru sahibi olan filmin yasal sahibi, bu metinde düzenlenmiş olan yarışma katılım koşullarından yapıma katkısı bulunan kişileri haberdar etmekle sorumludur.

Eser sahibi, yarışmaya gönderdiği kısa filmdeki tüm telif haklarına ilişkin sorumlulukları kabul eder. Bu kapsamda, filmde kullanılan özgün olmayan metin, görüntü, müzik, vb. unsurların telif haklarına ilişkin tüm sorumluluk Eser Sahibine aittir. Kadir Has Üniversitesi, bu durumdan hukuken sorumlu tutulamaz.

Eser sahibi, eser vasıtasıyla üçüncü kişilerin telif haklarını ihlal ederse, Kadir Has Üniversitesi’nin uğrayacağı her türlü doğrudan ve dolaylı zararları tazminle yükümlüdür.
Eserde yer alan oyunculardan ve oyuncular haricinde eserde kimliklerini ortaya çıkaran veya ortaya çıkarabilecek görüntüleri, sesleri vb. her türlü bilgileri yer alan kişilerden, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili diğer düzenlemeler gereğince açık rızalarının alınması, yapımcı ve yönetmenin sorumluluğundadır. Eser sahibi, Kadir Has Üniversitesi tarafından talep edilmesi halinde, bu açık rızaların alındığına dair kayıtları üniversite ile paylaşmak zorundadır.

Kadir Has Üniversitesi yarışma sonucunun ilan edilmesinden önceki herhangi bir aşamada, herhangi bir sebep göstermeksizin, yarışmayı düzenlemekten vazgeçme veya yarışmayı iptal etme veya ileride aynı yarışmayı devam ettirmeme hakkına sahiptir. Yarışmanın düzenlenmemesi veya iptal edilmesi halinde, Eser Sahipleri tarafından Kadir Has Üniversitesi’ne gönderilen veya teslim edilen hiçbir eser Üniversite tarafından kullanılamaz.
Yarışmacı başvurduğu filmini ve bu filme ait görsel materyalleri (fragman, afiş, fotoğraf vb.) herkesin görebileceği şekilde herhangi bir sosyal medya platformunda paylaşmamalıdır.

Ödüller kısmında belirtilen ödüller dışında herhangi bir ödül verilmeyecektir.

Yukarıdaki şartlara uymayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Yarışmaya başvuru ücretsizdir.

7. YETKİ

Festival Yönetimi, gösterim için gerekli ve yeterli teknik özelliklere, tema koşullarına ve hukuki niteliklere sahip olmayan filmleri festival dışı bırakmak hakkına sahiptir. İlgili mevzuat uyarınca suç unsurları içeren ve/veya suç kapsamında değerlendirilebilecek; üçüncü kişilerin kişilik, fikri mülkiyet ve sair diğer haklarını ihlal eden filmler, Festival Yönetimi tarafından yarışmaya kabul edilmeyeceği gibi bu hususların sonradan ortaya çıkması/fark edilmesi durumunda Festival Yönetimi ilgili filmi derhal Festival kapsamı dışında bırakabilecektir.

Bu metinde düzenlenmiş olan genel yarışma katılım koşulları maddelerinde yer almayan diğer konular hakkında karar alma yetkisi münhasıran Kadir Has Üniversitesi’ne aittir.

Yarışma katılım koşullarında değişiklik yapma hakkı festival yönetimi ve Kadir Has Üniversitesince saklıdır.

KHAS Kısa Film Festivali programına katılan bütün katılımcılar, işbu metinde düzenlenen yarışma katılım kurallarını kabul etmiş sayılırlar.