62-84, I Didn't Copy That, HQ
Lives that getting united and getting threatened in a night...a woman who is running away because she was subjected to domestic violence by her husband, a trans woman trying to hold on to life by cooking and an illegal immigrant who is at the edge of suicide.
Turkish:
Koca şiddetinden kaçan bir kadın, aşçılık yaparak hayata tutunmaya çalışan bir trans kadın ve intiharın eşiğindeki kaçak bir göçmenin bir gecede birleşen ve tehdit altına giren hayatları.
-
Timucin IpekustaDirector
-
Timucin IpekustaWriter
-
Timucin IpekustaProducer
-
Nurdan IpekustaProducer
-
Seyhan ArmanKey Cast"Cansu"
-
Goksu GiriskenKey Cast"Woman"
-
Tajsher YakubKey Cast"Immigrant"
-
Project Title (Original Language):62-84 Anlaşılmadı Merkez
-
Project Type:Short
-
Runtime:15 minutes
-
Completion Date:September 3, 2020
-
Production Budget:8,500 USD
-
Country of Origin:Turkey
-
Country of Filming:Turkey
-
Language:Arabic, Turkish
-
Shooting Format:Digital
-
Aspect Ratio:16:9
-
Film Color:Color
-
First-time Filmmaker:Yes
-
Student Project:No
-
Antakya International Film FestivalAntakya
Turkey
October 21, 2020
No Public Screening
Jury Special Prize -
Anatolia International Film FestivalIstanbul
Turkey
October 25, 2020
No Public Screening
Best National Short Film -
San Francisco Transgender Film FestivalSan Francisco
United States
November 12, 2020
World Premiere
Official Selection -
International Crime and Punishment Film FestivalIstanbul
Turkey
November 21, 2020
Turkey Premiere
Official Selection -
LGBTQ Unbordered International Film FestivalDelaware
United States
December 13, 2020
No Public Screening
Best Foreign Short Film (15'≥) -
Fotofilm International Short Film FestivalIstanbul
Turkey
December 22, 2020
International Best First LGBT Short Film -
Cinevoyage International Film FestivalMumbai
India
February 11, 2021
India Premiere
Official Selection -
The Santa Fe Film FestivalSanta Fe
United States
February 17, 2021
New Mexico Premiere
Official Selection -
Muskoka Queer Film FestivalMuskoka
Canada
March 19, 2021
Canada Premiere
Official Selection -
ROFİFE - Rotary International Short Film FestivalAdana
Turkey
March 20, 2021
No Public Screening
Third Place -
Canberra Short Film FestivalCanberra
Australia
March 24, 2021
Australia Premiere
Official Selection -
Pride Arts - Quarterly ShortsChicago
United States
April 12, 2021
Illinois Premiere
Official Selection -
Queerbee LGBT Film FestivalLondon
United Kingdom
May 1, 2021
UK Premiere
Official Selection
https://www.imdb.com/name/nm5655122/
He was born in 1977 in Iskilip of Turkey's Corum. He graduated from Selçuk University, Faculty of Communication, Department of Radio, TV and Cinema. After working as TV Production Assistant, Freelance Editor and Assistant Director, he started working as a Content Manager in a private broadcasting platform. He has been working as the Creative Team, In-House and Co-Productions Manager.
Filmography:
62-84, I Didn't Copy That, HQ (2020) - Short Film
Photographer Hasan Behcet (2001) - Documentary (Short)
In Turkish:
1977 yılında Çorum’un İskilip ilçesinde doğdu. Selçuk Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. TV Yapım Asistanı, Freelance Editor ve Yönetmen Yardımcısı çalışmalarından sonra özel bir yayın platformunda İçerik Yöneticisi olarak çalışmaya başladı. 10 yılı aşkın süredir devam eden görevinde son olarak Creative Ekip, İç ve Ortak Yapımlar Yöneticisi olarak çalışmaktadır.
Filmografi:
62-84 Anlaşılmadı Merkez (2020) - Kısa Film
Foto Hasan Behçet (2001) - Belgesel (Kısa)
Short:
The Istanbul Convention and the Law No. 6284, when fully implemented in my country, have the potential to prevent women and hate murders. However, the law was not fully understood and implemented by neither official institutions nor the victims. The title of the movie refers to this situation.
Long:
The idea of this scenario emerged with deep sorrow and feelings caused by unstoppable hate and women murders against which the state and the laws are ineffective. The police intervention in the finale, which we chose among many versions of the alternative end, aims to remind the state its responsibility.
With its deterrent power, the law No.6284, which is adopted under the Istanbul Convention, has the potential to prevent hate and women murders when fully implemented. However, it cannot be effectively implemented due to the lacks in the judicial system and in law enforcement. Moreover, it remains unsolvable with objections from some sections of society. Therefore, penalties are being reduced due to the good behaviour of the offenders and heavy provocation reasons or the police may not even process a woman’s complaint (e.g. Emine Bulut). Women’s associations and other NGOs are trying to make their voice heard, but they could not get any results. We have a goal to raise awareness on the issue. Though it is short, it will be the first film to be made on this subject, as far as we know.
The trans individual and the immigrant, who are other elements of the story, also remind us of other similar dramas that we have not thought about but are being lived. It is also possible to apply the same law to other victims such as them. However, since transgender is not defined by law, the deadlock continues. (Also, the lgbt shelter house, which is closed because of financial impossibilities mentioned in the scenario, is a real event)
In Turkish:
Kısa:
İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun, tam olarak uygulandığında, kadın ve nefret cinayetlerini önleme potansiyeline sahiptir. Ancak kanun ne resmi kurumlar ne de mağdurlar tarafından tam olarak anlaşılmamış ve uygulanmamıştır. Filmin adı da bu duruma işaret ediyor.
Uzun:
Bir türlü durdurulamayan kadın ve nefret cinayetlerinin ve devletin/yasaların etkisizliğinin oluşturduğu derin üzüntü ve duygularla bu senaryo fikri ortaya çıktı. Çokça alternatif son versiyonu arasından seçtiğimiz finaldeki polis müdahalesi, devlete sorumluluğunu hatırlatmak amacını taşıyor.
İstanbul Sözleşmesi kapsamında kabul edilen 6284 sayılı kanun, tam anlamıyla uygulandığında caydırıcı gücüyle kadın ve nefret cinayetlerini engelleme potansiyeline sahip. Fakat yargı sistemi içinde ve kolluk kuvvetleri seviyesinde uygulamadaki eksikler nedeniyle etkin şekilde hayata geçirilemiyor. Üstelik bazı kesimlerin itirazıyla, sürüncemede kalıyor. Bu sebeple, ağır tahrik indirimi ve iyi halden cezalar düşürülüyor veya polis şikayetçi olan bir kadının resmi işlemini bile yapmayabiliyor. (Emine Bulut örneği.) Kadın dernekleri ve diğer STK’lar bu konuda sesini duyurmaya çalışıyor ama netice alınamamış durumda. Bizim bu konuda bir farkındalık oluşturma hedefimiz var. İlk kez, kısa da olsa bu konu üzerine çekilmiş bir film olacak bildiğimiz kadarıyla.
Hikayenin diğer unsurları olan trans birey ve göçmen de, üzerine düşünmediğimiz ama yaşanmakta olan benzer başka dramları hatırlatıyor. Aynı yasayı, kapsam olarak bu gibi diğer mağdurlara işletmek de mümkün. Ancak trans birey kanunlarda geçmediği için çözümsüzlük sürüyor. (Ayrıca, senaryoda bahsedilen, maddi imkansızlıklardan kapanan lgbt sığınma evi gerçek bir olaydır.)