Experiencing Interruptions?

Under The Walnut Tree/ Cevizin Altında

Genç bir kadının bipolar annesiyle birlikte hayatı, aile olmayı, kadınlığı ve travmalarını sorgulamasını anılar aracılığıyla sunan deneysel bir belgesel. / An experimental documentary that presents a young woman's life with her bipolar mother, being a family, questioning femininity and her traumas through memories.

  • begüm aksoy
    Director
  • deya ar
    Director
  • begüm aksoy
    Writer
  • begüm aksoy
    Producer
  • Project Type:
    Documentary, Experimental, Short, Student
  • Runtime:
    20 minutes
  • Completion Date:
    January 1, 2023
  • Country of Origin:
    Turkey
  • Country of Filming:
    Turkey
  • Language:
    Turkish
  • Film Color:
    Color
  • First-time Filmmaker:
    No
  • Student Project:
    No
Director Biography - begüm aksoy, deya ar

Sessiz bir çocuktum, köşeye gidip kitabımı okurdum ama kulağım hep etrafımda dolananlardaydı. Hikayeler dinlemeyi severdim en çokta babaanneminkileri... Bir gün babaannemin hikayesi yarım kaldı ve ben tamamladım. O günden beri hep kendimle konuşur, bir şeyler anlatırım. Bunu yapmanın ve hikayelerimizi paylaşabilmenin en iyi yolunun sinemadan geçtiğini bilmezdim. Sinema benim çocukluk hayalim değildi ama sıradan bir işte mutlu olamayacağımı biliyordum. Ve sonra sinemayla tanıştım ama daha da önemlisi belgesel sinema ile tanıştım: Michael Moore, Agnes Varda gibi dehaların yanı sıra genç, hevesli ve gerçekten anlatacak hikayesi olan çok sayıda başarılı yönetmenlerin belgesel filmlerini izledim. İzmir Ekonomi Üniversitesi sinema ve dijital medya bölümünden 2020'de mezun oldum. Daydreams isimli kısa metrajlı, deneysel filmim; Smirna'nın Çukuru ve Saçlarında Yasın Kokusu Var isimli iki belgesel filmim var. Ama çok daha da önemlisi anlatmak istediğim daha çok hikaye var.

I was a quiet kid, I used to go to the corner and read my book, but my ear was always on the people around me. I liked listening to stories, most of all my grandmother's... One day my grandmother's story was left unfinished and I completed it. Since then, I've always been talking to myself, telling things. I didn't know that the best way to do this and share our stories was through the cinema. Cinema was not my childhood dream, but I knew that I could not be happy in an ordinary job. And then I met cinema, but more importantly, I met documentary cinema: I watched documentary films by such geniuses as Michael Moore, Agnes Varda, as well as many successful directors who are young, enthusiastic and really have a story to tell. I graduated from Izmir University of Economics cinema and digital media department in 2020. I have a short-length, experimental film called Daydreams; I have two documentary films called Smirna's Pit and There is the Smell of Mourning in Your Hair. But much more importantly, there are more stories I want to tell.

Add Director Biography
Director Statement

Manic-depressive disorder, known as mood disorder syndrome, that is, bipolar disorder, I did not learn about it from books, movies or doctors in the first place. I learned it from my mother. My mother has been living with this mental disorder since she was a young girl and will continue to live with it for the rest of her life. My mother is now fifty-six years old, she has been taking medication since she was fifteen, she is receiving psychiatric help. The bipolar diagnosis could only be made exactly at the age of thirty. I am the screenwriter and director of this film, I am twenty-six years old. I have been witnessing crises, ups and downs for years. It's like looking at a very calm sea and suddenly facing huge waves. I have been a witness of my mother's struggle and transformation since I was a child. Childhood is a war zone. The result of this battle may be in victory, in defeat, it depends on your point of view. To me, it's important that you don't define yourself as defeated or victorious. What matters is what you add to life with these experiences. In this aspect, this is a very personal film, but at the same time, the audience it appeals to is huge. According to research, there are 46 million diagnosed individuals with bipolar disorder in the world. The experience of each person with bipolar disorder is unique, but at the same time similar in terms of feelings, emotional states. The most important thing that movies have taught me so far is to be someone else. I experience moving out of my own limited world and becoming someone else through movies. I think my film will also be one of these experiences. There is a healing, healing side of cinema. I believe that my documentary will be good for me, my mother and thousands of people who have experienced similar processes. On the other hand, it will increase the sensitivity of the other part of the society and their enthusiasm to learn about it. I'm telling this story to be understood and understood.

Bir duygu durumu sendromu olarak bilinen manik depresif bozukluk yani bipolar bozukluğn kitaplardan, sinemadan ya da doktorlardan öğrenmedim ilk olarak. Annemden öğrendim. Annem genç kızlığa adımını attığı yıllardan beri bu ruhsal bozuklukla yaşıyor ve ömrünün sonuna kadar yaşamaya devam edecek. Annem şimdi elli altı yaşında, on beş yaşından beri ilaç kullanıyor, psikiyatrik yardım alıyor. Bipolar teşhisi ise tam olarak ancak otuz yaşında konulabildi. Ben bu filmin senaristi ve yönetmeni yirmi altı yaşındayım. Yıllardır krizlere, iniş, çıkışlara tanıklık ediyorum. Bu çok dingin bir denize bakarken bir anda kocaman dalgalarla yüzleşmek gibi. Annemin mücadelesinin, dönüşümünün çocukluğumdan beri tanığıyım. Çocukluk bir savaş bölgesidir. Bu savaş sonucu galibiyette olabilir mağlubiyette bakış açınıza göre değişir. Bana göre önemli olan bu kendinizi mağlup ya da galip olarak tanımlamanız değil. Önemli olan bu deneyimlerle hayata ne kattığınız. Bu yönüyle bu çok kişisel bir film ama aynı zamanda hitap ettiği kitle çok büyük. Araştırmalara göre dünyada teşhis konabilmiş 46 milyon bipolar bozukluğa sahip birey var. Bipolar bozukluğa sahip her bireyin deneyimi biricik ama aynı zamanda hissiyatlar, duygu durumları açısından benzer. Filmlerin bana bugüne kadar öğrettiği en önemli şey bir başkası olabilmek. Kendi sınırlı dünyamdan taşıp bir başkası olmayı filmler sayesinde deneyimliyorum. Benim filmimin de bu deneyimlerden biri olacağını düşünüyorum. Sinemanın şifalı, iyi gelen bir tarafı var. İnanıyorum ki belgeselim bana, anneme ve benzer süreçleri yaşamış binlerce insana iyi gelcek. Toplumun diğer bir kesiminin ise duyarlılığını ve bu konuda öğrenmeye olan heveslerini arttıracak. Ben bu hikâyeyi anlaşılmak ve anlamak için anlatıyorum.