If we find . . .

Nela, Ema şi Lori, trei fete tinere, de aproximativ 18-24 de ani, se plimbă pe un bulevard care străbate central unui mare oraş. Este o zonă cu restaurante, cafenele şi magazine care sunt frecventate de oameni cu bani. În dreptul unui restaurant, de fapt în parcarea din faţa localului, fetele au norocul sau poate ghinionul să găsească o borsetă cu 13000 de euro. În momentul acestei “descoperiri”, pe fiercare le încearcă sentimente diferite. Lori este nerăbdătoare să vadă cât ia adus norocul, Ema are un moment de luciditate şi ar vrea să găsească persoana care i-a pierdut. Dar, Nela, o tipă mai versată şi experimentată, propune să meargă într-un loc retras şi acolo să decidă soarta banilor. Şi pentru asta aleg apartamentul lui Lori.
Bineînţeles ca traseul banilor ar trebui să fie altul. Ei trebuie să ajungă la secţia 16 Poliţie şi pentru asta Barosan, un interlop, îl trimite pe Gutuie, o slugă, slab şi uşor manipulabil, să ducă banii personal lui Moroşan la Secţia 16 Poliţie. Neatent, în parcarea din faţa restaurantului, scapă din maşină borseta cu bani. Îşi dă seama de asta abia după discuţia pe care o are cu iubita lui, la telefon, în maşină. Ea este cea care a pus la cale planul să fure banii, dar pentru ca Bebe este un dobitoc combinaţia a eşuat, la fel şi relaţia lor. Panicat, dar până la urma inspirat, Bebe alege să se ducă la secţia 16 Poliţie şi să declare că a pierdut borseta în care se afla suma de 13000 de euro .
În apartament fetele îşi fac planuri. Lori încearcă din răsputeri să împartă banii la trei şi de fiecare dată îi dă cu virgulă. Ea nu renunţă şi găseşte o soluţie haioasă care le bucură pe prietenele ei. Ema şi Nela, discutând la o ţigară în bucătărie, ajung la concluzia că viaţa e scurtă şi una şi că ar trebui, decât să strângă banii la ciorap ca săracii pentru zile negre, mai bina să dea cea mai mare petrecere din oraş unde să se simtă şi ele măcar şi pentru o noapte, dive.
Însă, totul este spulberat de apariţia lui Bebe, iubitul lui Lori, care se dovedeşte a fi un vulpoi, pentru că le-a dat în gât la poliţie, dar şi de discuţia pe care Nela o poartă la telefon chiar cu Moroşan. El le ameninţă că dacă nu returnează banii de bună voie este nevoit să aplice legea şi că le întocmeşte dosare penale de sustragere a bunului găsit. Nela îşi dă seama că Bebe este cel care le-a turnat şi îşi varsă frustrarea, violent, asupra lui.
În final, fetele, fiinţe tinere şi fragile, predau banii de bună voie poliţiei.
Scena finală este o pildă haioasă şi o reverenţă în faţa celor trei: Jean, Puiu şi Bibanu.

 • Paul Rusen
  Writer
 • Project Title (Original Language):
  Noi, dacă găsim . . .
 • Project Type:
  Short Script
 • Number of Pages:
  15
 • Country of Origin:
  Romania
 • Language:
  Romanian
 • First-time Screenwriter:
  No
 • Student Project:
  No
Writer Biography - Paul Rusen

Paul Rusen is a screenwriter based in Constanta, Romania. He works as a DTP specialist in a company. The passion for screenwriting was discovered in 2016. Initially, it all started as a hobby, but when the first screenplay was sent and selected to a short screenwriting contest, Paul thought of this passion for the first time as serious as a job. The most appreciated and awarded screenplay is the short story script "Eucharist", finalist at The Script Contest in 2019 and winner of Best Debut Short Screenplay at Walachia International Film Festival, 2019. The greatest wish is that one day one of the short screenplays to see the light of the camera.

Add Writer Biography