Password

The Border

In the film, based on Nietzsche's idea of the superhuman, the story focuses on the extraordinary experiences of an academic who believes in the idea of "superhuman" and his wife's one day and their lives being turned upside down. The corpse of a foreign immigrant who fell into the backyard would be a real slap to the concepts they discussed before, such as 'immigration', 'alienation', 'the idea of a superior person', 'discrimination', 'how an intellectual person should be', 'Isolation'

In this way, these two people both dramatically question the boundaries between themselves and confront how a person's connection with the world creates a border with other people.

This is a border that literally bleeds both hands with its spontaneous spines.

This is exactly what the border is, the border is the ‘border’...

  • Eylem Özçimen
    Director
  • Eylem Özçimen
    Writer
  • Burak Akyüz
    Writer
  • Eylem Özçimen
    Producer
  • Hakan Eratik
    Key Cast
    "Atakan "
  • Gonca Huri Gümüşayak
    Key Cast
    "Serpil"
  • Melih Görür
    Key Cast
    "Noname"
  • Project Title (Original Language):
    The Border (Sınır)
  • Project Type:
    Short
  • Genres:
    Dram, Thriller, Fiction
  • Runtime:
    10 hours 26 minutes
  • Completion Date:
    March 13, 2023
  • Production Budget:
    186 USD
  • Country of Origin:
    Turkey
  • Country of Filming:
    Turkey
  • Language:
    Turkish
  • Shooting Format:
    Digital
  • Aspect Ratio:
    16:9
  • Film Color:
    Color
  • First-time Filmmaker:
    No
  • Student Project:
    No
  • yok
Distribution Information
  • yok
    Distributor
    Country: Turkey
    Rights: Internet
Director Biography - Eylem Özçimen

İstanbul üniversitesinde okuyan ve üniversite yıllarında da film kulüplerinden çıkmayan ve sürekli yazmaya izlemeye ve araştırmaya gayret gösteren yönetmen mezun olduktan sonra, prodüksiyon şirketlerinde yardımcı yönetmenlik yaparak ve reklam ajanslarında metin-senaryo yazımı işlerini yürüterek çalışmaya başlamıştır. Yönetmenin ilk yönetmenlik ile ilgili deneyimi, Hakan Mumcuoğlu ile çekimlerini yaptıkları TV8’deki Eko-Life programı oldu. Kısa film çekimlerine ise ikibinli yılların başında Selim Evci’nin görüntü yönetmenliği de yaptığı ‘O an’ isimli kısa filmiyle başladı ve ‘Bills’ kısa film yarışmasına katılarak finalistler arasındaydı fakat ödül alamasa da dönemin şartlarına göre şiirsel kısa film janrında güzel bir denemeyi ortaya çıkardı. Aynı zamanda bu yıllarda senaryo yazımı işleri yürütürken bir yandan da Beykent Üniversitesi Sinema-TV bölümünde yüksek lisans yapmaya başladı.

Sonra akademisyenlik yaptığı yıllar başladı ve yönetmen üniversitelerde sinema üzerine dersler vermeye başladı. 2009 yılında öğrencileri ile ‘Harun’un şarkısı’ isimli bir kısa film daha çekti. 2011 yılında Beykent Üniversitesinde Sinema-TV alanında sanatta yeterlik-doktora yapmaya başladı. Eğitimini tamamlarken ilk orta metrajlı film yönetmenliği deneyimi olarak Dilemma isimli filmi çekti. Senaryosunu da yazdığı bu film İran sineması ve şiirinin önemli isimlerinden Furuğ Ferruhzad’ın hayatından ve şiirlerinden yola çıkılarak yapılan deneysel özellikler taşıyan şiirsel bir filmdi. Dilemma filminin yakında Sinematek’te gösterimi olacaktır. Sonrasında 2019 yılında çektiği ‘Yabancı’ isimli bir kısa filmi daha vardır çok çok kısa sürede çekilen bir film olsa da bir kısa film deneyimi olarak önemlidir ve www. shortfilmdepot.com isimli festivale katılmıştır.

Aynı zamanda şiirler yazan edebi çalışmaları da seven fotoğraf çekimlerini de çok seven yönetmenin sinema ile ilgili adı ‘Seksen dönemindeki Türk sinemasına dair denemeler’ olan bir sinema kitabı, bir masal kitabı ve Dilemma filminin çekimleri sırasındaki deneyimlerini paylaştığı ‘Dilemma’ isimli bir başka sinema kitabı, filmler üzerine birçok da kitap bölümü ve makaleleri de bulunmaktadır.
Bir yandan akademisyenlik yaptığı sinema dersleri verdiği bir yandan da kısa film çalışmalarını yürüten yönetmenin son kısa filmi 2022 yılında ekim ayında çektiği Sınır (Border) filmidir. Bu kısa filmde ‘göçmenlik’ başta olmak üzere ‘yabancılaşma’, ‘bireyselleşme’ kavramlarının yanısıra Nietzsche’nin üst insan fikrini iki akademisyenin bir gününü konu alarak irdelemiştir. Başlarına gelen arka bahçeye düşen ceset ve yaşadıkları olayları anlatan film yaşadığımız dünyanın insanlar arasında kurduğu görünmeyen sınırlar üzerinedir. Rope filminden de çekim teknikleri anlamında esinlenmeler taşımaktadır.

Şu aralar uzun film senaryosu yazan ve kısa film çalışmalarına devam eden yönetmen şiirsel özellikleri psikolojik gerilim ögeleri ile harmanladığı uzun filmine gizliden ve hummalı bir şekilde hazırlanmaktadır.

Bağımsız filmlere dair ilerletmek istediği yönetmenlik yolculuğunu yeni yeni festivallere katılarak görünür olma yolunda ilerletmekte ve kurduğu ekibi ile yol alarak her seferinde daha iyi filmler yapmayı amaçlamaktadır. Bağımsız filmler üzerine aşıkane olduğu film yönetmenleri ve film türleri üzerine de yurt dışında post-doktora yapmayı ve sinema dersleri de vermeye devam etmek istemektedir. Hayatta en tutkuyla yaptığı işler olan yazmak ve kısa ve uzun film çekerek sinema yolculuğunda ilerlemek yegâne amaçları arasındadır.

Eylem Özçimen
eozcimen@dogus.edu.tr

Filmografi
Ekim 2022- The Border ‘Sınır’( Kısa metraj)
2022- Gizli Tuzak (Kısa metraj film tarzında çekilen klip)
2019- Yabancı
2016-Dilemma (Orta metraj)
2002-O an (Kısa metraj)

Add Director Biography
Director Statement

Film öncelikli olarak modern dünyanın getirdiği en büyük kavramlardan biri olan 'Sınır' kavramı üzerinedir. Bu kavram hem insanlar hem topluluklar hem kültürler arasında kuruludur. Fİlm , göçmenlik kavramı ele alınan kavramlardan biri olsa da daha derinlerinde çağımızın zehri olan insanın kendisine kadar gelen yabancılaşma kavramını da irdelemektedir. Bu film de Nietzche'nin üst insan kavramı ile alınmaktadır. Rope filmine de bunun yanı sıra göndermeler bulunmaktadır.