14. AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması Finalistleri Belli Oldu!

AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması bu yıl 305 başvuruyla şimdiye kadarki en yüksek katılıma ulaştı. Yarışmaya ilgi gösteren ve katılan bütün yönetmenlere teşekkür ederiz.

Doç. Dr. Önder Özdem (Başkent Üniversitesi), Sibel Tekin (Belgesel Film Yönetmeni, Hacettepe Üniversitesi) ve Andreas Treske’den oluşan (Medya Sanatçısı, Bilkent Üniversitesi) ön eleme jürisi finalistleri seçmek için zorlu bir görev üstlendi. İnsan Hakları için 10 finalist kısa film ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve İklim Krizi Özel Ödülleri için 5'er finalist kısa film belirledi.

Dr. Ayça Çitçi (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Nayat Karaköse (Hrant Dink Vakfı), Nil Kural (Sinema Yazarı ve Film Programcısı), Erdem Şenocak (Oyuncu) ve Deniz Tortum’dan (Yönetmen) oluşan final jürisi ise 20 finalist filmi değerlendirerek ödül kazanan filmleri belirleyecek.

14. AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışmasının kazananları, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski evsahipliğinde 13 Aralık akşamı Ankara’da düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak. Törene diplomatik misyon temsilcileri, sanat camiası, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve medya mensupları katılacak.

İnsan Hakları Finalistleri
220 / İsmail Hakkı Koçak
Beklenti / Ömer Faruk İlhan
Çek Elini / Niyazi Özyurt
Dinlenmeyenler / Burkay Doğan
Doğudan Gelen Hayaletler / Ahmet Sami Kuriş
Evren’in Yüzünden / Hıdır Murat Doğan
Hacer / Burak Kum
Satılık / Emir Alkılıç
Sessiz Yol / Merve Çirişoğlu
Şiir Yaz / Suhan Lalettayin

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Finalistleri
Ana /Yağmur Yüksel
Evcilik / Yener Şentürk
Kaçmandan Çok Korktum / F. Nur Özkaya
Bir Et Parçası Gibi Hissediyorum /Yalın Çağdaş Eşsiz
The Lunatic of Étretat / Berkay Olgun

İklim Krizi Finalistleri
Ada / Mahmut Taş
Antroposen / Mehmet Gürü Avcu
ARĪ – 6427 / Mustafa Keskin
Vahşi / Sinan Kaldan
Yaren / Mehmet Ali Poyraz

Yarışmanın ilk 3 ödülüyle beraber, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim krizi temalarında özel ödüller verilecek.

14. Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması jüri üyeleri:

Ön Eleme Jürisi

Doç. Dr. Önder Özdem: Öğretim Üyesi, Film Tasarımı: Başkent Üniversitesi
Sibel Tekin: Belgesel Film Yönetmeni / Öğretim Üyesi, Radyo, Televizyon ve Sinema: Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi
Andreas Treske: Medya Sanatçısı / Öğretim Üyesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İletişim ve Tasarım: Bilkent Üniversitesi

Final Jürisi

Dr. Ayça Çitçi: Öğretim Üyesi / İstanbul Bilgi Üniversitesi
Nayat Karaköse: Programlar Direktörü, Hrant Dink Vakfı
Nil Kural: Sinema Yazarı, Film Programcısı
Erdem Şenocak: Oyuncu
Deniz Tortum: Yönetmen

Birincilik Ödülü Fujifilm X-H2+ XF16-80mm Kit
İkincilik Ödülü Fujifilm X-T5 + XF16-80mm Kit
Üçüncülük Ödülü Fujifilm X-S20 + XF18-55mm Kit
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Özel Ödülü Fujifilm X-T5 + XF18-55mm
İklim Krizi Özel Ödülü Fujifilm X-T5 + XF18-55mm

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, her yıl, 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları günü vesilesiyle bir kısa film yarışması düzenlemektedir.

Yarışmanın amacı, insan haklarına dair kendilerini filmleriyle ifade etmek isteyenlere destek vermek, sinema sanatının gelişimine katkıda bulunmak ve insan hakları konusunu sanat yoluyla gündeme getirerek farkındalık yaratmaktır.

Yarışmaya başvuru koşulları Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu resmi internet sitesinde (https://www.eeas.europa.eu/delegations/türkiye_tr) ve başvuruların alındığı Film Freeway sitesinde (https://filmfreeway.com/14EUHRSFC) açıklanmıştır.

1. Yarışma Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese açıktır.
2. Yarışmaya 01 Kasım 2023 tarihinden sonra tamamlanmış yapımlar katılabilir. Belirtilen tarihten önceki yapımlar kesinlikle kabul edilmeyecektir.
3. Yarışmaya katılacak filmlerin süresi “en az 3 dakika ve en fazla 10 dakika olmalıdır”. Bu süreye tanıtma yazıları (jenerik) dahil olup, 3 dakika altında kalan veya 10 dakikayı aşan yapımlar yarışmaya kesinlikle kabul edilmeyecektir.
4. Yarışmaya her türde ve teknikle çekilmiş yapımlar katılabilir (35 mm ve 16 mm çekilmiş filmler, video tekniği, dijital teknik vb), ancak gösterim formatı yarışma organizasyonu tarafından belirlenir.
5. Yarışmaya birden fazla filmle katılmak mümkündür; fakat her biri için ayrı başvuru yapılması gerekmektedir. Aynı kişinin sadece tek bir filmi finalde yarışmak üzere jüri tarafından değerlendirmeye alınacaktır.
6. Yarışmada dil sınırlaması yoktur. Diyalog olmayan filmler de yarışmaya kabul edilir. Orijinal dili Türkçe olan filmler İngilizce altyazılı, orijinal dili Türkçe olmayan filmler ise Türkçe ve İngilizce altyazılı olmalıdır.
7. Yarışmaya katılmak için son başvuru tarihi 1 Kasım 2024, Cuma saat 18:00’dir.
8. Yarışma Başvuru Formunun eksiksiz doldurulması ve aşağıda yer alan tüm belge ve malzemelerin yarışma organizasyonuna eksiksiz teslim edilmesi halinde yarışma başvurusu tamamlanmış olacaktır.
• Sinopsis (en çok 100 kelime)
• Yönetmen hakkında bilgi (en çok 100 kelime)
• Filmin çevirimiçi izleme bağlantısı ve şifresi
• Filmden en az iki adet fotoğraf (en az 300 dpi çözünürlük)
• Yönetmenin bir adet fotoğrafı (en az 300 dpi çözünürlük)
• Varsa, filmin kazandığı ödüller ve filme ait afiş, broşür, fragman ve benzeri tanıtım malzemelerinden örnekler.
• Yüksek çözünürlüklü çevrimiçi fragman bağlantısı.
9. Yarışmaya başvurular 20 Nisan 2024’ten itibaren “Film Freeway” internet sitesi üzerinden alınacaktır. Başvuru adresi: https://filmfreeway.com/14EUHRSFC
FilmFreeway’e yüklenilen filmler çevrimiçi bir gösterim veya YouTube/Vimeo bağlantısı indirilebilir bağlantı şeklinde olmalıdır. Bu bağlantı şifre korumalıysa, şifre 10 Aralık 2024’e kadar geçerli olmalıdır, aksi takdirde başvuru geçersiz olarak kabul edilecektir.
10. Başvuru aşamasında FilmFreeway üzerinden yapılan başvuru yeterlidir. Jüri kararı açıklandıktan sonra yalnızca finale kalan eserlerin başvuru sahipleriyle irtibata geçilecek ve başvuru formunun imzalı kopyasını yedi (7) gün içerisinde organizasyon adresine postayla ya da e-postayla ulaştırmaları talep edilecektir.
11. Yarışmaya başvuran filmler bir ön elemeye tabi tutulacak ve “İnsan Hakları” kategorisi için seçilecek 10 film; “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “İklim Krizi” kategorileri için 5’er film Final Jürisi tarafından değerlendirilecek ve kazananlar belirlenecektir.
12. Yarışma kazananlarını belirleyecek olan Final Jürisi kararını salt çoğunlukla verir.
13. Yarışmanın sonuçları Aralık 2024’te düzenlenecek Ödül Töreninde ilân edilecektir. Tören günü Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu internet sitesinde duyurulacaktır.
14. Ödüller eserler arasında paylaştırılamaz. Jüri, yarışma kurulunun ilan ettiği tüm ödülleri vermekle yükümlü olup, bu yönetmelikte belirtilmeyen başka bir ödül veremez.
15. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu filmlerin azami 40 saniyelik bölümünü tanıtım amacıyla kullanım hakkına sahiptir.
16. Ön jüri tarafından değerlendirilerek finale kalan eserler yarışmanın resmi internet sitesinden, sosyal medya hesaplarından ve ulusal medya aracılığıyla duyurulur. Finale kalamayan eserlerin sahiplerine herhangi bir iletişim yoluyla bilgi verilmeyecektir.
17. Sonuçlar ödül töreninde açıklanacak olup ödül kazananlara daha önceden bir bildirim yapılmayacaktır.
18. Ödül kazanan eserler 14. AB İnsan Hakları Film Günleri kapsamında gösterilecektir.

YASAL KONULAR
• Filmlerin özgünlüğünden yapımcıları sorumludur. Katılan bir filmde telif hakkı gerektiren malzeme (müzik, görüntü, vs.) kullanımı, filmin yapımcısının telif hakkına sahip olmadığı ya da o malzemeyi bu yarışma için kullanma izninin olmadığı sürece yasaktır. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu başvuran filmlerle ilgili hiçbir yasal sorumluluk almaz.
• Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, olası fikir eseri hırsızlığı ya da yürürlükteki yasaların herhangi bir şekilde ihlâlinden sorumlu değildir.
• İnsan Hakları konularında bilinçlendirme çalışmaları kapsamında katılımcılar, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na; isimlerini, fotoğraflarını, açıklamalarını, kendi ifadelerinden alıntıları, fikirlerini ve sundukları filmleri ticari olmayan nitelikteki tanıtım ve bilinçlendirme kampanyalarında bedel ödemeksizin kullanma hakkı verirler.
• Katılımcılar, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na; bedel ödenmeksizin filmlerini ticari olmayan şekilde kullanma, çoğaltma, yeniden basma, dağıtma, canlandırma ve/veya ekrana getirme hakkı verirler.
• Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun bilinçlendirme çalışmaları kapsamında filmleri ticari olmayan ortamlarda, örneğin web sitelerinde, konferanslarda ya da diğer yerlerde çoğaltma, yeniden basma, dağıtma, canlandırma ya da sergileme hakkı vardır.
• Yapımcılar ayrıca, bu kurallar aracılığıyla Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na sağlanan hakları ihlâl eden ya da çiğneyen herhangi bir sözleşme imzalamadıklarını ve imzalamayacaklarını teyit ederler.
• Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun, katılımcıların bu katılım kural ve koşullarının ihlâli ya da ihlâl şüphesi oluşması durumunda filmlerini yarışmanın dışında tutma hakkı kesinlikle saklıdır.
• Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu yarışmaya katılan tüm filmleri arşivinde saklayacak, gerekli hallerde ücretsiz olarak gösterebilecektir.
• Bu yönetmelikte ayrıca belirtilmeyen konularda karar yetkisi Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na aittir.
• Yarışmaya katılan ve başvuru formunu doldurmuş yapımcı, yönetmen, oyuncu ve filme katkısı bulunan diğer kişiler bu kuralları kabul etmiş sayılırlar.
• Yarışmayı kazananlar, eserlerinin ödül töreninin akabinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında (Youtube, Facebook ve benzeri platformlar) yayınlanabileceğini kabul etmiş sayılırlar.

Yarışma organizasyonu Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu adına yürütülmektedir.

2024 AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması
ICE WE Danışmanlık Ltd. Şti.
Gaziosmanpaşa Mahallesi Boğaz Sokak 21 / 8 Çankaya, Ankara, Türkiye
Tel: 0312 465 05 53
eu.hrfilmdays@gmail.com